PZC 29 april 2015 “Middelburgs kantoor mist zaken door verkeerde afhandeling”

Middelburgs kantoor mist zaken door verkeerde afhandeling

MIDDELBURG „Wij hadden op zondag 12 april hoofdpiketdienst. Als er dan in Zeeland zoveel mensen worden opgepakt, dan verwacht je in ieder geval een aantal van die meldingen te ontvangen van de piketcentrale om die verdachten bij te staan”, zegt Rivka Davidse van Qudos Advocaten uit Middelburg.
Ze doelt op de nacht van 11 op 12 april van dit jaar toen de politie vijftien verdachten aanhield omdat ze in Renesse geweld zouden hebben gebruikt tegen burgers, beveiligers en politie.
Tot verontwaardiging van Davidse werden de meldingen echter niet aan ‘Zeeuwse’ advocaten doorgegeven en werd haar kantoor gepasseerd. Dat kwam omdat de verdachten met hun eigen bus naar het arrestantencomplex Mijkenbroek bij Breda werden gereden en daar in politiecellen werden opgesloten.
Volgens de advocate is er wat mis gegaan bij het ’uitmelden’ van de piketmeldingen door de politie of de piketcentrale. Er zijn mogelijk, als een soort automatisme, meldingen uitgestuurd aan verschillende Brabantse advocatenkantoren die op de piketlijst van Mijkenbroek stonden. „Terwijl het toch om een Zeeuwse zaak gaat”, aldus Davidse.
Het Openbaar Ministerie is verzocht uit te zoeken waar het die nacht bij het inschakelen van piketadvocaten fout is gegaan.
Volgens de advocate komt het vaker voor dat verdachten die in Zeeland worden opgepakt voor een misdrijf, maar worden over gebracht naar Brabant, automatisch een Brabantse advocaat krijgen toegewezen. Sinds de parketten van het Openbaar Ministerie en de rechtbanken van Zeeland en West-Brabant zijn samengevoegd komt het ook voor dat ‘Zeeuwse’ strafzaken op de rol van de rechtbank in Breda staan terwijl de minister beloofd heeft dat ‘Zeeuwse zaken in Zeeland door de rechtbank in Middelburg worden behandeld.
Een uitzondering daarop vormen zaken die voor de bestuursrechter komen. Die worden in principe allemaal in Breda behandeld tenzij alle partijen overeenkomen om die zaak toch in Middelburg te af te handelen.