Indexering alimentatie 2015 bekend

Op grond van het burgerlijk wetboek dient de vastgestelde alimentatie ieder jaar te worden geïndexeerd. De index wordt ieder jaar aan het einde van het jaar voor het komende jaar bepaald. Dat klinkt ingewikkelder dan het is. Kort gezegd komt het er op neer dat u eind november van ieder jaar op de hoogte gesteld wordt van het indexeringspercentage waarmee u de alimentatie die u betaalt dient te verhogen. De verhoging gaat in per 1 januari van ieder jaar.

 

Het indexeringspercentage voor 2015 bedraagt 0,8%. Op de site van het Landelijk Bureau Inning Onderhoudsbijdragen (www.lbio.nl) kunt u berekenen welk bedrag u deze maand dient over te maken.

 

Het is van groot belang dat u de alimentatie jaarlijks indexeert. De tekortkoming in de betaling kan anders aardig oplopen en is voor de ontvanger van de bijdrage te incasseren via een deurwaarder of het LBIO tot wel vijf jaar terug. Als alimentatiegerechtigde kunt u de alimentatieplichtige ieder jaar wijzen op het indexeringspercentage.

 

Per 1 januari 2015 verandert er fiscaal nog heel wat met betrekking tot met name de kinderalimentatie. U leest daarover meer in ons volgende nieuwsbericht.